Het verband tussen voeding, de huid en nagels

Het verband tussen voeding en huid is een populair gespreksonderwerp. Als dermatologen horen wij in onze spreekkamers dagelijks van onze patiënten over rare adviezen die ze gekregen hebben. Mijn nieuwsgierigheid wordt dan aangewakkerd. Eerlijkheidshalve moet ik ook bekennen dat bij de meeste adviezen er ook irritatie ontstaat. Op een neutrale wijze vraag ik aan de patiënten hoe ze aan deze informatie komen. Veelal is de buurvrouw de boosdoener. Helaas hoor ik steeds vaker dat ook zorgverleners zoals verpleegkundigen, kappers, pedicures en schoonheidsspecialisten desinformatie over de huid en voeding verspreiden. Ik ben overtuigd van de goede bedoelingen van deze zorgverleners.

Tijd om op onderzoek uit te gaan. Waar komt deze trend vandaan en waarom neemt dit steeds grotere proporties aan?

Het verband tussen voeding, de huid en nagels in Google

Er is over het verband tussen huid en voeding heel wat informatie op internet te vinden. Het is lastig om door de bomen het bos te zien. Een search op Google levert soms meer dan 9 miljoen hits op. Geen wonder dat je door het bos de bomen niet ziet.

Er wordt op dit ogenblik veel onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op de huid. Er is veel meer aandacht in de geneeskunde en in de wetenschap voor de holistische benadering (waar men kijkt naar het geheel) van ziekten. Mensen met een huidaandoening willen ook weten wat ze zelf kunnen doen om de aandoeningen beter onder controle te krijgen. Een goede trend!


Er schuilt echter ook gevaar in deze grote hoeveelheid onderzoeken over het verband tussen de huid en voeding. Het is als leek lastig om de waarde van de informatie te wegen. Ook is de betrouwbaarheid van tijdschriften, auteurs en sprekers en instellingen moeilijk te boordelen. Er kan sprake zijn van commerciële doeleinden, onjuiste opzet van de studies en resultaten die niet herhaald kunnen worden.

Betaalmuur

Daarnaast zijn er veel wetenschappelijke publicaties die achter een betaalmuur zitten. Meestal zijn dit de publicaties die in de betere tijdschriften gepubliceerd zijn. Als je als wetenschapper of als arts niet verbonden bent aan een instituut dat toegang heeft tot deze tijdschriften, is de kans groot dat je een eenzijdig beeld krijgt. Een overzicht en de juiste conclusies zijn dan ver te zoeken.


Hou in gedachten: "uitlatingen van een leek zijn slechts een mening, die van een expert een medisch advies."


Partijen met commerciële doeleinden

Mijn onderzoek bracht mij ook bij partijen met commerciële doeleinden. Hier heb ik beduidend minder begrip voor. Informatie die een commercieel doel dient, is veelal niet wetenschappelijk onderbouwd. Het kan lastig zijn om de wolf in schaapskleren te herkennen. Hier komen echter de adviezen vandaan die wij van onze patiënten in de spreekkamers terughoren. Ik word altijd een beetje verdrietig als ik de professionaliteit van een pedicure, kapper of schoonheidsspecialsite in twijfel moet trekken. Ik moet dan vragen aan patiënten om hier niet naar te luisteren. Dit moet anders kunnen.

Tijd om een en ander in perspectief te zetten en handvatten te bieden hoe je kan zien of auteurs en sprekers kennis van zaken hebben.

Wat voeding doet met huidziekten

Om echt goed te kunnen weten wat voeding doet met huidziekten, moet je het ontstaansmechanisme van huidziekten goed begrijpen. De processen in de huid die aan de basis liggen van een acne zijn anders dan die van een rosacea. Die van een eczeem anders dan die van een psoriasis. Je moet dus op cel niveau weten wat er in de huid gebeurt en je moet weten wat voedingsbestanddelen doen.

Ontwerp zonder titel (53)

Om je wegwijs te maken in het land van leken en experts heb ik enkele handvatten op een rij gezet.

1. Je kunt iemand zijn werkplek opzoeken


Hiermee kun je beoordelen of je te maken hebt met iemand die expertise heeft op het vlak van dermatologie of iemand die op informatie op het internet bij elkaar Gegoocheld heeft. Tegenwoordig kun je makkelijk op internet opzoeken of een auteur of spreker daadwerkelijk in een zorginstelling werkt of deel uitmaakt van een wetenschappelijk team. Dat kan via LinkedIn of via andere kanalen.

2. Is er sprake van een commercieel belang?

Bij wetenschappelijke publicaties is het verplicht om sponsoring te melden. Op internet en in semiwetenschappelijke publicaties is dit niet verplicht. Dat maakt het lastiger om de commerciële belangen te herkennen. Heeft een partij iets te verkopen of een winstoogmerk bij het delen van de kennis? Dan kan er kan sprake zijn van commerciële doeleinden.

Ontwerp zonder titel (54)

Een globaal overzicht van wat voeding met de huid doet is niet evident en niet heel makkelijk in een vat te gieten. De adviezen die je kan geven zijn afhankelijk van de huidaandoening. Eerst moet je dus een juiste diagnose hebben. Dan pas kan je op maat advies geven. Voedingsadvies kan nooit de plaats innemen van een behandeladvies.

Al bij al is advies over voeding en zoeken naar de oorzaak van voeding bij huidziekten glad ijs.

Bezint eer ge begint en neem niet zomaar informatie voor waarheid aan. Kijk ook naar onze andere blogs voor meer informatie.